fredag 29. oktober 2010

TV2 - nyhetene vs. Dagsrevyen

· Hva særpreger de to nyhetssendingene i forhold til nyhetsinnslag, type innslag,
stoffområder, geografisk sted og nyhetskriterier?

Den største forskjellen man merker med en gang, er lengden på nyhetsendingen og nyhets saker. NRK har betraktelig lengre sendinger og innslag enn TV2. Gjennomsnittlig tid på ett innslag fra NRK ligger på 2,6 minutter, mens TV2 sin sending ligger på et gjennomsnitt på 1,36 minutter. NRK har også en lengre sendetid en TV2, og dette gjør at de også kan fylle sendingen sin med mer stoff og saker. TV2 har en betraktelig mindre sending, og dette preger sendingen ved at innslagene er ofte korte men informative. TV2 har også mer fokus på sport. Det er de største verdensnyhetene som preger sendingene til begge kanalene. Store nasjonale saker har også en høy prioritet. TV2 plukker ut flere internasjonale saker enn NRK. Av TV2 sine 10 saker, er 4 av dem internasjonale og 4/10 av sakene er sport, mens i NRK sendingen er 14 av 27 saker nasjonale og 4 sport. Jeg synes også at NRK går dypere inn i sakene enn TV2, dette har selvfølgelig noe med lengden på innslaget å gjøre.

· Hva består likhetene og ulikhetene i TV 2 – nyhetene og Dagsrevyen?

Likhetene mellom TV2 – nyhetene og Dagsrevyen er at begge har både internasjonale og nasjonale saker, begge har store saker fra Norge og resten av verden, de fleste sakene omhandler en konflikt eller dramatikk og begge sendingene intervju og reportasje mest av type innslag. Ulikhetene er som sagt at Dagsrevyen er lengre en TV2 – nyhetene, TV2 nyhetene har bare de aller største sakene mens Dagsrevyen har noen mindre nyheter i tillegg til de store. I TV2 – nyhetene er store deler av sendingen preget av sport, mens i Dagsrevyen er sendingen mer preget av andre saker.




· Har dagens nyhetssendinger utviklet seg til ”infotainment” – en blanding av
informasjon og underholdning?

Jeg vil påstå at dagens nyheter er meget preget av ”infotainment”. For at seeren, lytteren eller leseren skal bli fanget av nyheten må den både være informativ og underholdne. Hvis det for eksempel er en sak som seeren, lytteren eller leseren har stor interesse for og synes er underholdne, vil det fange han mer enn en nyhet som ikke er like underholdene men svært informativ. Hvis man blander informasjon godt sammen med underholdning vil man absolutt få en god nyhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar